Alakylä
Kylä Kittilässä- Village in Kittilä
 

Yleistietoa Alakylästä

 

Alakylä sijaitsee 35 km Kittilän kirkonkylästä Rovaniemelle päin, Kantatie 79 varrella.

Asukasluku 151 (31.12.2012, Tilastokeskus)

Luontokohteita:  Ounasjoessa  Alakylän eteläpäässä  Pahtakoski ja Neitikoski. Useita laavuja sekä venevalkama veneiljöiden, melojien ja retkeilijöiden käyttöön. Kauniita luontokohteita Äijänpuljut ja Ylisuvanto.

Alakylässä on  kyläläisten osin talkoovoimin rakentama urheiluseuran (Palotievan Pojat) talo ja edelleen toimiva, vuonna 1902 perustettu alakoulu. Alakoulussa on lukuvuonna 2014-2015 27 oppilasta.

Kylässä on  kaksi muistomerkkiä,  toinen niistä on  etappipaasi. Se kertoo paikasta, missä  Saksaan sotilaskoulutukseen matkanneet suomalaiset miehet  kokoontuivat vuosisadan alussa.   Etappi oli luotettava paikka, jossa  ennen Suomen itsenäistymistä, laittomasti koulutukseen lähteneet saivat  suojaa eikä heitä ilmiannettu.  Saksassa saatu sotilaskoulutus  oli tarpeen lähestyvän Venäjästä irroittautumisen vuoksi, ja toimintaa pidetään Jääkäriliikkkeen alkuna. Kittilän Alakylässä Candelinin ja Niskan talot muodostivat  yhdessä merkittävän jääkärietappikohteen. Etappilaatan naulaustilaisuus pidettiin  3.7. 1987 ja  Niskakankanaan etappimuistomerkin luovutusjuhla ja opastustaulun käyttöönotto  oli 18.9.1997.

Keskellä kylää, entisen suojeluskuntatalon edessä, on  vuoden -39 sotaan lähdön muistomerkki. Tähän paikkaan kokoontuivat Kittilän miehet talvisotaan lähtiessään.  Alakylän muistomerkkitoimikunnan  hankkima  kivi  muistolaattoineen paljastettiin  Lapin Sotilasläänin perinneyhdistys Ry:n  kanssa pidetyssä juhlassa 21.8.1999, vuonna, jolloin talvisodan alkamisesta oli kulunut 60 vuotta.

Kylässä on lisäksi kappeli ja kaksi hautausmaata.

 

  Etappipaasi
 
1939 sotaanlähdön muistomerkki
 Etappipaasi

 -39 sotaan lähdön muistomerkki

Kuva Arvi Ala

  Alakylän jääkärietappi   Sotaanlähdön muistomerkki
 Kuvat Pentti Rantajääskö
 
  

 

 

Alakylän opastetaulu    Alakylä kartalla

 
 
 
 
 
 
Sivujen sisällöstä ja päivityksestä vastaavat kyläyhdistykset tai kylien toimijat. Kylän www-sivut on tuotettu Kittilän kylähankkeen aikana. Lisätietoja www.kideve.fi.