Alakylä
Kylä Kittilässä- Village in Kittilä
 
 
 
 

Tarina Äijänpadon synnystä  Ounasjoessa

 

Oli Hiisi-äijä kyllästynyt ihmiskansaan, joka jokea myöten myötäänsä nousi erämaahan hänen rauhaansa häiritsemään. Hiisi päätti sulkea koko Ounasjoen ja lähti akkoineen ja poikineen kantamaan Pahtakalliosta hirmuista  kivitaakkaa jokea kohden. Taakkansa  rymäytti äijä virtaansa poikkiteloin ja akka-hiisi rymäytti toisen jatkoksi. Kun poika -Hiisi aikoi paiskata  väylän tukkoon, jyräytti Jääskön äijä rannalta: "Poika, äläs heitä sitä siihen! " Hiidenpentu pelästyi, niin että kiviröykkiö rysähti hänen selästään alapuolelle muorin kannannaista. Hiidet laukkasivat korpeensa, ja Ounasjoki jäi patoamatta.

Mutta hiisien kantamat kiviröykkiöt ovat vieläkin kuin patona poikkiteloin Ounasjoessa, ja niitä sanotaan Äijänpadoksi, ja rannalla olevaa Jääskö-äijän uudistilaa nimitetään 1700-luvun alkupuolella asiakirjoissakin Äijänpadon taloksi. (Samuli Paulaharju, Lapin muisteluksia, s.36.

  Äijänpato melkein patoaa Ounasjoen
 Äijänpato melkein patoaa Ounasjoen. Kuva Pentti Rantajääskö.

 

 

 

 
 
 
 
Sivujen sisällöstä ja päivityksestä vastaavat kyläyhdistykset tai kylien toimijat. Kylän www-sivut on tuotettu Kittilän kylähankkeen aikana. Lisätietoja www.kideve.fi.